نگاهی متفاوت و گسترده به :
کرامات و خرقِ عادات در مشایخ صوفیه
کتابهای ادبی ایران بیشتر بصورت شعر هستند و کتابهائی که بشگل نثر نگاشته شده باشند در مقایسه بسیار کمتر هستند . کتابهای نثر بیشتر به مطالب و مضامینی مربوط هستند که به شرح وگزارش کرامات و خرقِ عادات مشایخ صوفیه پرداخته شده است . از آنجا که بنابر عقاید بزرگانی مثل نیکلسن بسیاری از این مضامین درحالاتی شبیه به خلسه یا خود هیپنوتیزم صورت می گیرند ــ و از آنجا که این بحث بسیار جدید و غیرمتعارف است ــ ابتدا بر اساس فرهنگ فارسی معین بصورت خلاصه به شرح لغات و اصطلاحاتی می پردازیم که در این مقاله به بیان آنها پرداخته ایم و در آغاز به این موضوع اعتراف می کنم که ممکن است بسیاری از قسمتهای آن مطابق باورها و ذوق اینجانب و خوانندگان گرامی نباشند.
* کرامات جمع کرامت که برخی از معانی آن در فرهنگ معین به اینصورت است : بزرگی ورزیدن ، بزرگی ، خـارق عادتی که بدست ولی [ مشایخ صوفیه ] انجام یابند .
* خرقِ عادت : خلاف عادت ، کرامت اولیاء [ بزرگان صوفیه ] ، نفوذ در افلاک و خروج از آن و این مساله ایست مورد اختلاف فلاسفه ، بعضی گویند آن بلامانع است و برخی آنرا مردود دانند .
* برخی از معانی شیخ عبارتند از : مرد پیر ، مرد بزرگ ، مرد دانشمند ، رهبر یکی از فرقه های مذهبی .
* صوفی : پشمینه پوش ، کسی که پیرو طریقۀ تصوف باشد .
با توجه به معانی واژه های فوق ، کرامات و خرق عادت برخی از رفتارها و کارهایی است که صوفیان باور می کنند و معتقدند که توسط بزرگان و رهبران آئینی آنان صورت گرفته یا صورت می گیرند که معمولاً با قدرت و توان انسانهای عادی انجام آنها غیرممکن است . در اینجا به نقل از برخی از این کتابها که شهرت و اعتبار زیادی دارند به برخی از این کرامات اشاره می شود :
* نفحات الانس من حضرات القدس ، تألیف نورالدین عبدالرحمان جامی که در 1214 صفحه با مقدمه ، تصحیح و تعلیقات نگاشته شده توسط آقای دکتر محمود عابدی توسط انتشارات اطلاعات چاپ و منتشر شده و یک سال هم جایزه و عنوان بهترین کتاب سال را داشته است .
* تذکره الاولیاء نگارش شیخ فرید الدین عطار نیشابوری که توسط آقای دکتر محمد استعلامی بررسی ، تصحیح متن ، توضیحات و فهارس انجام و چاپ پنجم آن در 5500 نسخه توسط انتشارات زوار منتشر شده است .
برخی از کتابهای دیگر دراین زمینه عبارتند از :
* شرح القلب که احتمالاً از آثار عطار است
* کشف الاسرار
* معرفته النفس
* طبقات الصوفیه
* حلیه الاولیاء
* مناقب الایرا ــ و محاسن الاخیار
* رسالۀ قشریه
* کشف المحجوب
* ...
رینولد نیکلسون و عرفای اسلام
رینولد نیکلسون دانشمند و مستشرق انگلیسی در یک خانوادۀ فرهیخته متولد شد و غالب زبانهای شرقی را نزد پدر بزرگش آموخت . در آغاز در رشتۀ ادبیات یونانی تحصیلات خود را شروع کرد و سپس به تصوف و ادبیات اسلامی متمایل شد . او توسط ادوارد براون دانشمند و شرق شناس نامدار با افکار و نوشته های صوفیان آشنا شد و پس از مدت کوتاهی اولین اثر خود را با نام منتخبات اشعار شمس تبریزی منتشر کرد . نیکلسون ابتداء در دانشگاه لندن به تدریس زبان فارسی پرداخت و بعداً بعنوان استاد زبان در دانشگاه کمبریج پرداخت و پس از وفات ادوارد براون کرسی او را بدست آورد و به استادی زبان در دانشگاه کمبریج نایل آمد . یکی از بزرگترین خدمات او تصحیح و ترجمه مثنوی مولانا جلال الدین مولوی بود و سپس به آثار بسیار با ارزش دیگری مانند شرح مثنوی پرداخت . سایر آثار او عبارتند از :
* تصحیح و شرح بر کتاب تذکره الاولیاء شیخ عطار
* تحقیقات دربارۀ تصوف اسلامی
* معنی شخصیت در تصوف
* عرفای اسلام
* شعر و نثر شرقی با معرفی اشعار انوری ، سعدی ، باباکوهی ، عطار ، عنصری ، حافظ ، دقیقی و رودکی
نیکلسون بیشتر از سایر شرق شناسان مغرب به حقایق عرفان آشنائی یافت و توانست بسیاری از شاهکارهای عرفا و صوفیان را به دنیای غرب بشناساند .
کتاب عرفای اسلام توسط خانم دکتر همادخت همائی ترجمه و در انتشارات همائی چاپ و منتشر شده است .
دراین اثر ، نیکلسون این عقیدۀ جدید و بسیار بدیع را نوشته که بسیاری از آنچه کرامات و خـرق عـادات بـزرگان صوفیه عنوان شده اند و شدیداً مورد باور و اعتقاد علاقمندان به تصوف و عرفان قرار گرفته اند ، در شرایط خلسه به ویژه خود هیپنوتیزم بوده اند . [ مانند راه رفتن بر روی آب و پرواز در هوا و ... ]
|
توجیه و دلیل پردازی برای وجود
و حقانیت کرامات مشایخ صوفیه
در صفحۀ 16 از کتاب نفحات الانس من حضرات القدس به نقل از کتاب تفسیر کبیر نگارش فخرالدین رازی بیان شده که : زمانی که یک کار یا عمل خارق العاده از انسانی ظاهر شود ، اگر وی پیغمبر باشد ، این عمل معجزه تلقی می شود و اگر آن فرد پیغمبر نباشد ، این عمل کرامت گفته می شود . خارج از این موارد ، ظهور پدیده های خارق العاده می تواند به علت ساحری یا دخالت شیاطین بوده باشند ... |
مطالبی در اثبات کرامت از اولیاء صوفیه
در کتاب دلایل نبوت از امام مستعضری دلایل و شواهدی ارائه شده که بقول آن هم اجماع اهل سنت و جماعت وجود کرامات را در مشایخ صوفیه قبول دارند ، درکتاب کشف المحجوب به این دلیل اشاره کرده که چون حضرت سلیمان به آصف [ که پیغمبر نبود ] دستور داد که تخت بلقیس را پیش او بیاورد ، چون خدای تعالی خواست شرف آصف را به خلق نشان دهد یـا او بکمک یکی از عفریت های اجنه در کمتر از یک چشم بهم زدن [ از فاصله ای بسیار دور ] حاضر همینطور موضوع اصحاب کهف که با سگ خودشان مدتها در غاری در حالت خواب بودند ...
[مقصود از این همه مبالغه و تطویل در اثبات کرامات اولیاء این است که ... اصحاب جهالت و ارباب ضلالت ... نفی کرامات اولیاء نکند ]
انواع کرامات و خوارق عادات
در صفحه 23 از کتاب نفحات الانس من حضرات القدس برخی از انواع کرامات که به مشایخ صوفیه نسبت داده می شود به این شرح بیان شده اند :
* ایجاد معدوم و اعدام موجود : [ ایجاد چیزی که از بین رفته و از بین بردن چیزی که وجود دارد . ]
* اظهار امری مستور و ستر امری حاظر : [ اظهار موضوعی که پوشیده یا مخفی است و پوشیده نمودن چیزی که ظاهر است . ]
* استجابت دعا و قطع مسافت بعیده در مدت اندک . [ مستجاب شدن دعاها و طی راهها یا مسافتهایی بسیار طولانی در زمانی کم . ]
* اطلاع بر امور غایبه از حس و اخبار : [ آگاهی پیدا کردن از اموری که پوشیده از حس ــ مثل شنوائی و دیدن ــ و رسیدن خبرهائی از آن می باشند . ادراکات خارج از حسی ]
* حاضر شدن در زمان واحد در امکنه مختلف : [ اینکه فردی در زمانی واحد دردو مکان خیلی دور از هم دیده شوند . ]
* زنده کردن مرده ها و میراندن افراد یا موجودات زنده .
* شنیدن صدا یا گفته های حیوانات ، گیاهان و یا اجسام بی روح مثل سنگها .
* احضار طعام و شراب [ نوشیدنی ] در وقت حاجت بدون سببی: [ حاضر کردن غذا و آب در زمان حاجت بدون هیچگونه وسیله ای ]
* راه رفتن بر روی آب و پرواز در هوا که ناقص عادت هستند .
* تسخیر حیوانات وحشی بدون اینکه وسیله ای در اختیار آنها باشد .
* درختانی را از ریشه جدا و در هوا می چرخاند ، بدون وسیله ای .
* با اشاره ، سر فردی را از گردن جدا کردن .
بالجمله چون حضرت حق ــ سبحانه و تعالی ــ یکی از دوستان خود را مظهر قدرت کامله خود گرداند ، او درمواد عالم هر نوع تصرفی می تواند انجام دهد . |
و در اظهار این مطالب عبارات ثقیل عربی به افراط بیان شده که این ضعیف از ترجمه بسیاری از آنها عاجز است و در صفحات 24 و 25 این کتاب نگاشته شده اند : مطالعه این کتاب را به کسانیکه به اینگونه مطالب علاقه دارند ، توصیه می کنم .
نتیجه گیری پایانی
با توجه به علاقه ای که نسبت به این موضوع داشته ام ، هرگز به نتیجه گیری نهائی دراین زمینه نرسیده ام . اما مطالبی را در این زمینه خوانده یا شنیده ام ، که آنها را با شما در میان می گذارم . امیدوارم شما این هدایت الهی را در انتخاب و نتیجه گیری نهائی آنرا در نظر بگیرید :
بشارت به بندگانی باشد که تمام اقوال و گفته ها را می شنوند و بهترین آنها را انتخاب می کنند .
1 ـ عقیدۀ خودِ صوفیان که معتقدند خدا به بندگان برجستۀ خود مقداری از قدرت خود را به مشایخ صوفیان می دهند و آنها به اینصورت می توانند اقدام کنند .
2 ـ برخی از افراد که در حدود 5% کل جامعه هستند [ مطابق عقاید اشپیگل در کتاب خلسه و درمان ] بسیار تلقین پذیر هستند و تحت تأثیر اطرافیان قرار می گیرند .
3 ـ یک اختلال روانی به نام اسکیزوفرنی وجود دارد که درتمام دنیا در حدود 10% افراد جمعیت به آن دچارند . این افراد که در جامعه زیادند گاه احساس می کنند که صدائی را از اطراف می شنوند و یا چیزهائی را می بینند.
4 ـ عده ای از افراد ــ به ویژه در سالمندان ــ که دچار انواعی از توهمات می شوند .